Home Recepty 10 způsobů, jak udělat ty nejlepší smažené řízky

10 způsobů, jak udělat ty nejlepší smažené řízky

480
blank

1.KŘIMICKÝ ŘÍZEK

Suroviny

  • Budeme potřebovat:
  • 4 plátky vepřové pečeně
  • 1 sklenice bílého zelí (500g)
  • 4 ks vejce
  • 6 stroužků česneku
  • sůl a pepř
  • hladká mouka dle potřeby

Postup přípravy

  1. Maso si osolíme a opepříme. Orestujeme krátce na pánvi. Odložíme stranou a připravíme těsto.
  2. Zelí vyjmeme ze sklenice a vymačkáme šťávu. Dáme do mísy, osolíme, opepříme a přidáme česnek. Promícháme a zalijeme rozvrdlanými vejci.
  3. Vymícháme a zahustíme moukou dle potřeby. Těsto by mělo být hustější jako na bramborákové těsto.
  4. Na pánvi ve větším množství oleje pomalu smažíme tak, že dáme velkou lžící těsto, rozprostřeme jako bychom dělali bramborák, na placku položíme maso a přikryjeme stejnou vrstvou těsta. Opékáme z obou stran dozlatova. Podáváme s bramborama a zeleninou. 

2.ČESNEKOVO-ZÁZVOROVÉ ŘÍZKY

Suroviny

  • Budeme potřebovat:
  • maso dle chuti nakrájené na řízky
  • česnek
  • čerstvý zázvor
  • sůl, pepř
  • olej
  • suroviny na trojobal

Postup přípravy

  1. Den předem prolisujeme česnek a zázvor nastrouháme na jemno (množství podle počtu řízků – na jeden řízek zpravidla 1 menší stroužek česneku a 1/2 malé lžičky nastrouhaného zázvoru). Přidáme sůl, pepř, 1 – 2 lžíce oleje (podle počtu řízků) a vše spolu dobře smícháme.
  2. Maso umyjeme, nakrájíme na řízky, trochu naklepeme a ponatíráme z obou stran připravenou česnekovo-zázvorovou pastou. Řízky naskládáme na sebe, zabalíme do alobalu a odložíme do ledničky do druhého dne.
  3. Druhý den obalíme klasicky v trojobalu a smažíme v oleji. 

3. OBRÁCENÉ ŘÍZKY Z TROUBY

Suroviny

  • 4ks vepřové maso, plátky (krkovici, kotletu s kostí i bez kosti nebo kýtu) 
  • 1ks velká cibule 
  • 4 plátky anglická slanina 
  • 4 lžíce strouhanka 
  • 2ks vejce 
  • olej 250 ml
  • 1/2 lžičky sůl 

Postup

  1. Troubu zapněte na 180 °C. Maso omyjte a osušte papírovou utěrkou. Každý plátek osolte a rovnoměrně posypte 1/2 lžící strouhanky. Překryjte mikrotenovou fólií a skrz ni maso důkladně naklepejte. Sejměte fólii, otočte maso, osolte a poprašte zbytkem strouhanky a znovu přes fólii naklepejte.
  2. Do vajíčka přidejte 2 lžíce vlažné vody a vidličkou rozšlehejte. Olej rozehřejte, obalte první kousek masa z obou stran ve vajíčku a odtud ho po letmém okapání opatrně položte do pánve. Smažte po každé straně při střední teplotě asi 1 minutu, než se vaječný obal zatáhne a lehce zezlátne. Osmahnutý kousek odložte stranou a stejným způsobem zpracujte i ostatní maso.
  3. Cibuli oloupejte, překrojte na poloviny a ty ještě na tenké plátky. První 2 osmahnuté plátky masa položte na dno menšího pekáčku, měly by v něm ležet poměrně dost natěsno. Zasypte je polovinou nakrájené cibule a přikryjte zbývajícími 2 kousky masa. Znovu posypte cibulí a zakryjte slaninou.
  4. Pekáček s masem vložte do vyhřáté trouby a zapékejte 40 minut. 

4.ZAHRADNICKÉ ŘÍZKY

Suroviny

  • 600 g vepřové kýty
  • šunka
  • sůl,mletý pepř,grilovací koření
  • olej
  • Suroviny k masu:
  • 1 ks malá cibule
  • 1 ks malý pórek
  • 100 g kukuřice
  • 2 ks vejce
  • červená paprika
  • žlutá paprika
  • pepř

Suroviny na maso:

  • 100 gstrouhaného sýra
  • 250 ml smetana ke šlehání
  • 1 lžička gril.koření
  • 3 stroužky česneku
  • mletá paprika
  • Postup přípravy
  1. Kýtu nakrájíme na plátky, po obou stranách naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme gril. kořením. Plátky masa naskládáme do olejem vymazaného pekáče a na každý položíme šunku.
  2. Na oleji orestujeme na jemno nakrájenou cibuli, pórek, na nudličky nakrájené papriky a kukuřici. Zeleninovou směs zalijeme vejci rozšlehanými se solí a pepřem. Jakmile se začnou vejce srážek, z plotýnky odstavíme.
  3. Směsí poklademe řízky a zasypeme je sýrem a mletou paprikou. Do smetany vmícháme gril. koření a prolisovaný česnek. Vše nalijeme k masu. Pečeme v troubě při 180 stupních asi 20 min.

5. HOŘČIČNÉ ŘÍZKY

  • 400g kuřecí prsa
  • citronová šťáva z 1 citronu
  • 1  lžíce olivový olej
  • hořčice plnotučná
  • strouhanka na obalení
  • sůl
  • rostlinný olej

Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, posolíme. V misce smícháme citronovou šťávu s olivovým olejem, vložíme plátky masa a necháme je marinovat minimálně 1 hodinu. Pak plátky vyjmeme, z obou stran je pomažeme hořčicí a obalíme ve strouhance. Osmažíme dozlatova.

 

Pokračování na další straně