Mikrovlnné trouby najdeme téměř v každé domácnosti. Používá to každý, kdo si chce rychle ohřát něco k jídlu. V mikrovlnné troubě je zařízení zvané Magnetron, které produkuje vlnovou energii. Tato energie zase mění polaritu molekul z pozitivní na negativní. Při zahřívání se mění milionkrát za sekundu. Mikrovlny bombardují částice jídla a způsobují, že polarizované částice vyzařují stejnou frekvenci milionkrát za sekundu. Tím se potravina ohřeje, ale zároveň způsobí strukturální izomerii, tedy poškození strukturních molekul potraviny.
Nebezpečí
Švýcarský biolog a specialista na potraviny Dr. Hans Hertel identifikoval účinky ohřátého jídla v mikrovlnné troubě. Osm týdnů žilo osm dobrovolníků v kontrolovaném prostředí a jedli neobvyklá syrová jídla, tradičně vařená jídla a jídla ohřívaná v mikrovlnné troubě. Vzorky krve byly testovány po každém jídle. Jídlo ohřáté v mikrovlnné troubě způsobilo významné změny v chemii krve.
Nebezpečí elektromagnetického záření
Přemýšleli jste někdy nad tím, proč je jídlo vyjmuté z mikrovlnné trouby často nerovnoměrně ohřáté? Je to proto, že mikrovlny rozvibrují molekuly vody na potravinách, a protože povrchy potravin neobsahují stejné množství vody, ohřev se stává nerovnoměrným. Studie na Stanfordské univerzitě zkoumala účinky mikrovln na mateřské mléko. Jeden výzkumník uvedl, že „mikrovlnným ohřevem lidského mléka i při nízké regulaci by mohla být zničena některá z jeho důležitých schopností bojovat s nemocemi.“ Bylo také zjištěno, že kromě zahřívání docházelo v mléce k mnoha dalším rušivým změnám.
Pokračujte na další straně.